Podczas uroczystej akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej, która odbyła się 13 października w auli szkolnej przy ul. Poźniaków, uczniowie próbowali odpowiedzieć na różne pytania. Do czego ta edukacja jest właściwie potrzebna? Czy musimy chodzić do szkoły? Czy szkoła naprawdę musi istnieć? Odpowiedź jest oczywista. Tak, tak i jeszcze raz tak. Bo bez wiedzy, bez edukacji, bez nieustannej potrzeby zdobywania wiedzy i odkrywania świata nie byłoby nas, ludzkości, cywilizacji, kultury. Temu poświęcone było spotkanie, dedykowane wszystkim, którzy organizują proces nauczania. Wszystkim, którzy w nim uczestniczą. Wszystkim, którzy nauczają i się uczą. Życzenia pomyślności, sukcesów, satysfakcji z wykonywanej pracy płynęły z wszystkich stron. Składano je uczniom, nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi. Klasa I LO, która przygotowała to spotkanie, zarówno poprzez zabawne scenki, strofy wierszy, jak i utwory muzyczne pokazała, jak wygląda życie szkoły z różnych stron – i uczniowskich, i nauczycielskich. Nieść światu serce jasne, ciągle troski pełne, Czy posiane ziarno wiedzy i ideałów nie zginie? Czy go nie zniszczy przyziemność, nie zagłuszą cienie? Czy blask mądrości nie zgaśnie w drodze, nie przeminie? Więc nieśmy wszędzie światło serca w mądrość zdobne, I dusze wciąż płonące dobrem i miłością. Niech przed złem, trudem, walką nikt z nas się nie ugnie, Niech świecą przed ludźmi wiedzą , prawdą , szlachetnością.
2022-10-14 10:55
W dniach 4 – 6.10.2022 kolejni uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych ukończyli szkolenie pod okiem szefa kuchni Pana Dariusz Smolarczyka. Była praca, zmęczenie ale również duża satysfakcja z powstałych dań. A były nimi: krem korzenny z dyni z bitą śmietaną, kawą oraz chipsem z czarnuszką, kurczak marynowany w skórce cytrynowej z dodatkiem tymianku, puree z buraka oraz pieczone warzywa, tarta z ciasta francuskiego z kremem chantilly i jabłkami w słonym karmelu z lodami oraz muffinki z jabłkami, kajmakiem i kremem cytrynowym. Z niecierpliwością czekamy na kolejne szkolenia.
2022-10-12 12:16
W dniach 27 – 29.09.2022 r. w PZS w Chojnowie w pracowni gastronomicznej odbyła się pierwsza część szkolenia pt. “Nowoczesna kuchnia polska”. W szkoleniu wzięły udział klasy: II, III oraz IV TŻ i UG pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni Pana Dariusza Smolarczyka . Młodzież przygotowywała zupę krem z kiszonego ogórka z chipsem sezamowym oraz pierś z kurczaka na pierzynce z puree z dyni w towarzystwie karmelizowanej cukinii i śliwki. Zajęcia zakończono słodkim akcentem w postaci tartaletek z ciasta francuskiego z kremem chantilly, z jabłkiem, żurawiną, lodami oraz muffinek dyniowych z kremem maślanym nadziewanych kajmakiem i konfiturą z czerwonej porzeczki. Było pracowicie, kreatywnie, pysznie i wesoło.
2022-10-03 22:31
30 września 2022r. klasa 3 BSW Dzień Chłopaka świętowała w Jerzmanowicach. Poza energicznym marszem, życzeniami dla chłopaków, nie zabrakło ogniska i dobrej zabawy 😊
2022-10-03 09:32
We wtorek (27.09) na lekcji języka angielskiego odwiedziła nas koleżanka z Australii- Jessica Kania. Opowiedziała nam o swojej szkole, zainteresowaniach, o swoim kraju i śmiesznych przygodach. Z chęcią odpowiadała na nasze pytania, a my z zaciekawieniem słuchaliśmy jej opowieści. Jessica jest bardzo miłą, ciepłą i otwartą osobą. W klasie od początku panowała miła atmosfera. Dowiedzieliśmy się ciekawych informacji o naszej nowo poznanej koleżance i spędziliśmy przyjemnie lekcje. Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będziemy mieli okazje się spotkać.
2022-09-29 11:31
Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie
ul.Witosa 1
59-525 Chojnów