Wygląda dobrze
To pole jest wymagane

Aktualności

Szkolny etap Olimpiady OWiUR blok agrobiznes

Szkolny etap Olimpiady OWiUR blok agrobiznes Piątek 21.10.2022r. g.9:00 ul. Witosa 1 sala nr 30

2022-10-20 11:30

Dzień Edukacji Narodowej w PZS

Podczas uroczystej akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej, która odbyła się 13 października w auli szkolnej przy ul. Poźniaków, uczniowie próbowali odpowiedzieć na różne pytania. Do czego ta edukacja jest właściwie potrzebna? Czy musimy chodzić do szkoły? Czy szkoła naprawdę musi istnieć? Odpowiedź jest oczywista. Tak, tak i jeszcze raz tak. Bo bez wiedzy, bez edukacji, bez nieustannej potrzeby zdobywania wiedzy i odkrywania świata nie byłoby nas, ludzkości, cywilizacji, kultury. Temu poświęcone było spotkanie, dedykowane wszystkim, którzy organizują proces nauczania. Wszystkim, którzy w nim uczestniczą. Wszystkim, którzy nauczają i się uczą. Życzenia pomyślności, sukcesów, satysfakcji z wykonywanej pracy płynęły z wszystkich stron. Składano je uczniom, nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi. Klasa I LO, która przygotowała to spotkanie, zarówno poprzez zabawne scenki, strofy wierszy, jak i utwory muzyczne pokazała, jak wygląda życie szkoły z różnych stron – i uczniowskich, i nauczycielskich. Nieść światu serce jasne, ciągle troski pełne, Czy posiane ziarno wiedzy i ideałów nie zginie? Czy go nie zniszczy przyziemność, nie zagłuszą cienie? Czy blask mądrości nie zgaśnie w drodze, nie przeminie? Więc nieśmy wszędzie światło serca w mądrość zdobne, I dusze wciąż płonące dobrem i miłością. Niech przed złem, trudem, walką nikt z nas się nie ugnie, Niech świecą przed ludźmi wiedzą , prawdą , szlachetnością.

2022-10-14 10:55

Szkolenie pod okiem szefa kuchni

W dniach 4 – 6.10.2022 kolejni uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych ukończyli szkolenie pod okiem szefa kuchni Pana Dariusz Smolarczyka. Była praca, zmęczenie ale również duża satysfakcja z powstałych dań. A były nimi: krem korzenny z dyni z bitą śmietaną, kawą oraz chipsem z czarnuszką, kurczak marynowany w skórce cytrynowej z dodatkiem tymianku, puree z buraka oraz pieczone warzywa, tarta z ciasta francuskiego z kremem chantilly i jabłkami w słonym karmelu z lodami oraz muffinki z jabłkami, kajmakiem i kremem cytrynowym. Z niecierpliwością czekamy na kolejne szkolenia.

2022-10-12 12:16

Nowoczesna kuchnia polska

W dniach 27 – 29.09.2022 r. w PZS w Chojnowie w pracowni gastronomicznej odbyła się pierwsza część szkolenia pt. “Nowoczesna kuchnia polska”. W szkoleniu wzięły udział klasy: II, III oraz IV TŻ i UG pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni Pana Dariusza Smolarczyka . Młodzież przygotowywała zupę krem z kiszonego ogórka z chipsem sezamowym oraz pierś z kurczaka na pierzynce z puree z dyni w towarzystwie karmelizowanej cukinii i śliwki. Zajęcia zakończono słodkim akcentem w postaci tartaletek z ciasta francuskiego z kremem chantilly, z jabłkiem, żurawiną, lodami oraz muffinek dyniowych z kremem maślanym nadziewanych kajmakiem i konfiturą z czerwonej porzeczki. Było pracowicie, kreatywnie, pysznie i wesoło.

2022-10-03 22:31

3 BSW świętowała Dzień Chłopaka

30 września 2022r. klasa 3 BSW Dzień Chłopaka świętowała w Jerzmanowicach. Poza energicznym marszem, życzeniami dla chłopaków, nie zabrakło ogniska i dobrej zabawy 😊

2022-10-03 09:32

Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie

ul.Witosa 1

59-525 Chojnów

serwis przygotowany przez MEDIART (w CMS) ©